Newsflash
Home arrow Uprawa winorośli arrow Artykuły arrow Znajomość faz rozwojowych winorośli niezbędnym elementem efektywnej ochrony
Znajomość faz rozwojowych winorośli niezbędnym elementem efektywnej ochrony
Napisał Janusz Mazurek   
sobota, 21 luty 2009

      Znajomość faz rozwojowych winorośli jest obecnie niezbędnym elementem służącym do precyzyjnego określania terminów stosowania środków ochrony roślin. W celu unifikacji zaleceń szczegółowe określanie poszczególnych stadiów podaje się według standardowo opracowywanych skali. Na świecie funkcjonują przynajmniej 3 takie skale: Baggioliniego, Einchorna-Lorenza oraz tzw. skala BBCH.


      Określenie faz rozwojowych według Baggiolinego jest najprostsze ponieważ w bardzo ogólny sposób uwzględnia wyłącznie najważniejsze elementy rozwoju roślin jak: okres spoczynku zimowego, pękanie pąków, najważniejsze etapy rozwoju liści itd. Tymczasem skala Einchorna - Lorenza a w szczególności BBCH stanowią silne rozwinięcie faz według Baggioliniego i w bardzo szczegółowy sposób uwzględniają specyficzne okresy zarówno w wegetatywnym jak i generatywnym rozwoju winorośli.

       W literaturze światowej najczęściej spotyka się określanie faz rozwojowych na podstawie założeń zaproponowanych w skali Einchorna-Lorenza, która była tworzona przede wszystkim z myślą o winorośli. Z kolei skala BBCH (od Bayer, BASF, Ciba-Geigy and Hoechst) jest niejako oficjalnym kodem służącym do określania rozwoju (także innych roślin) stosowanym w Unii Europejskiej z uwagi na znaną wszystkim dążność tej Instytucji do maksymalnej normalizacji. Na jej podstawie wykonywane są wszelkie badania dotyczące rejestracji środków ochrony roślin. Należy uczciwie przyznać, że jest to najbardziej szczegółowa z wszystkich stosowanych skal ,choć dla celów praktycznych, miejscami wydaję się być zbyt szczegółowa. Nie zmienia to w niczym faktu, że w najbliższej przyszłości wszelkie terminy zabiegów wykonywanych w Polsce, a w szczególności te dotyczące stosowania fungicydów, powinny uwzględniać fazy opisane w którejkolwiek ze stosowanych skali. Ich przydatność, w kontekście opracowywania przyszłych zaleceń, polega w dużej mierze na ograniczeniu określania terminów zabiegów według mało znaczących i nie przystających do dzisiejszej wiedzy, dat kalendarzowych.

Fazy rozwojowe w skali Einchorna-Lorenza

Fazy rozwojowe w skali BBCH

01 Spoczynek zimowy: łuski pąków zimowych mniej lub bardziej zamknięte

00 Spoczynek zimowy: pąki zimowe spiczaste do zaokrąglonych, jasno lub ciemno brązowe w zależności o odmiany; łuski pąków mniej lub bardziej zamknięte

02 Nabrzmiewanie pąków: pąki rozwijają się wewnątrz łusek

03 Faza wełnistego pąka: wyraźnie widoczny, brunatno-biały pąk

01 Początek nabrzmiewania pąków; pąki rozwijają się wewnątrz łusek

05 Pękanie paków: widoczne pierwsze zielone pędy

02 Koniec nabrzmiewania pąków: pąki nabrzmiałe ale jeszcze nie zielone

05 Faza wełnistego pąka: widoczny wełnisty, brunatny pąk

07 Początek pękania pąków: pierwsze zielone pędy ledwie widoczne

08 Pękanie pąków: pierwsze zielone pędy dobrze widoczne

07 Widoczny pierwszy rozwinięty liść formujący się z dala od pędu

11 Widoczny pierwszy rozwinięty liść formujący się z dala od pędu

09 Rozwinięte dwa do trzech liści

12 2 liście rozwinięte

12 Rozwinięte pięć do sześciu liści; dobrze widoczne kwiatostany

13 3 liście rozwinięte

15 Wydłużanie się kwiatostanów; kwiaty nierozwinięte,  zebrane razem w kępki

1n. n-te liście rozwinięte (14,15,16,17,1 aż do …

17 Kwiatostany w pełni rozwinięte; dobrze widoczne pojedyncze kwiaty

19 9 i więcej rozwiniętych liści

53 Kwiatostany dobrze widoczne

55 Wydłużanie się kwiatostanów; kwiaty nierozwinięte, zebrane razem w kępki

57 Kwiatostany w pełni rozwinięte; dobrze widoczne pojedyncze kwiaty

19 Początek kwitnienia; odrywają się pierwsze kołpaczki

60 Pierwsze kołpaczki odrywają się od dna kwiatowego

21 Faza wczesnego kwitnienia; 25% kołpaczków odpadło

61 Początek kwitnienia; odpadło 10% kołpaczków

23 Pełnia kwitnienia: odpadło 50% kołpaczków

62 Odpadło 20% kołpaczków

25 Faza późnego kwitnienia: odpadło 80% kołpaczków

63 Faza wczesnego kwitnienia; 30% kołpaczków odpadło

64 Odpadło 40% kołpaczków

65 Pełnia kwitnienia: odpadło 50% kołpaczków

66 Odpadło 60% kołpaczków

67 Odpadło 70% kołpaczków

68 Odpadło 80% kołpaczków

69 Koniec kwitnienia

27 Zawiązywanie owoców: młode zawiązki owoców zaczynają nabrzmiewać; widoczne pozostałości kwiatów

71 Zawiązywanie owoców: młode zawiązki owoców zaczynają nabrzmiewać; widoczne pozostałości kwiatów

29 Jagody małe: grona zaczynają się zwieszać

73 Jagody małe: grona zaczynają się zwieszać

31 Jagody wielkości ziarna grochu; grona wyraźnie zwieszają się

Jagody wielkości ziarna grochu; grona wyraźnie zwieszają się

33 Początek twardnienia jagód

77 Początek twardnienia jagód

78 Stwardniała większość jagód

35 Początek dojrzewania jagód: początek przebarwiania się owoców tzw. faza „veraison

81 Początek dojrzewania jagód: początek uzyskiwania przez jagody specyficznego dla danej odmiany koloru

38 Faza dojrzewania jagód do zbioru

83 Utrwalanie wybarwienia jagód

85 Mięknięcie jagód

89 Dojrzewanie jagód do zbioru

41 Okres po zbiorach, koniec dojrzewania drewna (drewnienia łozy)

91 Okres po zbiorach, koniec dojrzewania drewna (drewnienia łozy)

43 Początek opadania liści

92 Początek przebarwiania się liści

47 Koniec opadania liści

93 Początek opadania liści

95 Opadło 50% liści

97 Koniec opadania liści

99 Produkt ostateczny ( czyli grona i ich dalszy los)




Graficzne przedstawienie faz rozwojowych według skali Einchorna - Lorenza (rysunek pochodzi z Compendium of Grape Diseases wydawnictwa American Phytophatology Society, str. 5)




Ostatnia aktualizacja ( środa, 16 wrzesień 2009 )
Następny >

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.
Mambo 4.5.5 PL powered by MamboPL.com Team