Wychodząc naprzeciw Państwa licznych zapytań dotyczących pozyskiwania wiedzy w zakresie uprawy, prowadzenia, cięcia winorośli oraz sztuki produkcji wina Winnice Jaworek ruszają z cyklem zajęć poświęconej problematyce uprawy winorośli, produkcji i degustacji win. Każde z poszczególnych szkoleń przewidziane jest jako czterogodzinne spotkanie, w trakcie którego zostaną Państwo zapoznani z poniższą tematyką:
Uprawa winorośli i jej ochrona:
1.Wiadomości ogólne dotyczące uprawy winorośli – Piotr Stopczyński
2. Ochrona winorośli – dr Janusz Mazurek
3. Warunki uprawy winorośli i przygotowanie miejsca do nasadzeń – Piotr Stopczyński
4. Dojrzewanie owoców – Piotr Stopczyński
5. Cięcie i formowanie krzewów – Sabina Połońska
Koszt jednego spotkania to 300zł, przy wykupie cyklu 5 spotkań cena wynosi 1250 zł.
Produkcja wina: cały cykl jest prowadzony przez enologa Winnic Jaworek Piotra Stopczyńskiego
1. Owoce i ich dojrzałość
2. Fermentacja alkoholowa, przebieg i problemy z nią związane.
3. Fermentacja jabłkowo-mlekowa.
4. Klarowanie i stabilizacja wina.
5. Leżakowanie i butelkowanie.
Koszt jednego spotkania to 300zł, przy wykupie cyklu 5 spotkań cena wynosi 1250 zł.
Degustacja: cały cykl jest prowadzony przez enologa Winnic Jaworek Piotra Stopczyńskiego oraz zaproszonych gości.
Proponujemy państwu innowacyjne sposoby zapoznania się ze swoimi predyspozycjami w zakresie degustacji wina. Każdy z nas ma inne predyspozycje, nasze szkolenie ma celu ich poznanie oraz zapoznanie się ze sposobami systematycznego treningu, aby w trakcie degustacji win być pewnych swoich odczuć i spostrzeżeń. Ze względu na program szkolenia, grupy degustacyjne nie mogą przekraczać dziesięcioosobowego składu.
1. Wstęp do sztuki sommelierskiej – Paweł Góźdź
2. Budowa i funkcjonowanie zmysłów niezbędnych w trakcie degustacji. Zapoznanie się z własnymi predyspozycjami.
3. Sztuka produkcji win i jej wpływ na produkt finalny.
4. Rozpoznawanie aromatów win oraz ich wad. Wpływ warunków atmosferycznych, uprawy oraz charakterystyki poszczególnych szczepów win.
5. Wino w codziennym spożyciu. Dobór win do potraw, okazji i sytuacji.
Koszt jednego spotkania to 300zł, przy wykupie cyklu 5 spotkań cena wynosi 1250 zł. Naszym zadaniem w trakcie szkolenia będzie uzupełnienie Państwa wiedzy z zakresu degustacji oraz predyspozycji jakie posiadacie, aby odkrywać i cieszyć się bogactwem doznań jakie niesie ze sobą obcowanie z winem.
Poszczególne szkolenia odbywać się będą w grupach nie większych nić 10 osób, aby odpowiedzieć na Państwa wszelkie pytania, wyjaśnić i skoncentrować się na problemach, które nurtują Was oraz rozwiązać problemy, które napotykacie w trakcie sezonu.
Szkolenia z zakresu Uprawy winorośli rusza 7 lutego, tak aby nie stracić szansy i obserwować sposoby cięcia krzewów winnych. Pozostałe szkolenia ruszają w momencie skompletowania grup.
Grzegorz Nowakowski
PREZES ZARZĄDU

Winnice Jaworek Sp. z o.o.
ul. Kościuszki 48 A
55-330 Miękinia
tel. +48713960987, tel./fax +48713178053, fax. +48713178370
tel. kom. +48695990947
www.winnicejaworek.pl
e-mail: biuro@winnicejaworek.pl
Galeria:
.jpg)


Żródło: Winnice Jaworek
Linki:
Relacja Piotra Stopczyńskiego z wiosny 2008 w Napa Valley
Oregon. Krzepki czterdziestolatek
Piotr Stopczyński - "nasz człowiek" za oceanem.