
Trebbiano, Sangiovese, Montepulciano d'Abruzzo, Uva di Troia, Aglianico... Odmiany winorośli dobrze znane i cenione przez miłośników włoskich win. Sangiovese, Trebbiano, Montepulciano, uprawiane na ponad 140 tysiącach hektarów, są popularne w całych Włoszech. Aglianico czy Uva di Troia zajmują znacznie mniejszy areał (odpowiednio: 7 i 3 tys. ha) i spotykane są przeważnie na południu.
Uprawa takich odmian w Polsce intuicyjnie wydaje się niemożliwa, a jednak...
Końcem września odwiedziłem winnicę Pani Anety Król, położoną w pobliżu dolnośląskiego Żarowa. Aneta na powierzchni 0,6 ha od trzech lat uprawia odmiany wymienione wyżej. Sadzonki sprowadziła bezpośrednio z włoskiej Apulii, z okolic Foggi. Winnica wygląda doskonale, niemalże sterylnie – czarny ugór w międzyrzędziach, systematyczna i skuteczna ochrona fungicydami - nie da się zauważyć objawów chorób grzybowych ani na liściach, ani na owocach. Krzewy rosną na drewnianym rusztowaniu w wysokim prowadzeniu, z pniem wysokości około 150-160cm. i mimo młodego wieku, dobrze radzą sobie ze znacznym obciążeniem owocami.
Jesteśmy niezwykle ciekawi, jak rozwinie się uprawa Anety, jakie wina powstaną z tak egzotycznych, późnych i - co tu dużo ukrywać, niezwykle ryzykownych w naszych warunkach, odmian. A teraz zapraszamy do obejrzenia zdjęć z winnicy. 
Na winnicy - Aneta i Maciej. Na krzewach dojrzewa Montepulciano d'Abruzzo.
 Od lewej: Pino Grigio (Pinot Gris), Sangiovese, Uvo di Troia.

Trebiano d'Abruzzo.

Po lewej: Trebiano Toscano. Porządek na winnicy Anety robi wrażenie.
Trebiano Toscano.
Zdjęcia: Maria Sierpińska i Maciej Sierpiński.

|