W dniu wczorajszym tj. 9-tego listopada ukazały się na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi projekty rozporządzeń do ustawy winiarskiej. I tak znajdujemy tam kolejno 3 projekty.
Projekt zawiera m.in. opis sposobu pobierania próbek do badania moszczy gronowych, informacje na temat przeliczania cukrów i sacharozy na alkohol. W przypadku cukrów przelicza się przyjmując, że ze 100 gramów cukrów uzyskuje się 57 mililitrów alkoholu, w przypadku sacharozy, że ze 100 gramów sacharozy uzyskuje się 61 mililitrów alkoholu.
Projekt rozporządzenia za właściwy do pomiaru cukrów uznaje tylko refraktometr wyposażony w skalę podającą procentowy ułamek masy sacharozy z dokładnością do 0,1% lub współczynniki załamania światła do czwartego miejsca dziesiętnego.
Niestety z naszych obserwacji wynika, że zastosowanie refraktometrów w przypadku odmian silnie barwiących jest w praktyce niemożliwe. Olbrzymia ilość antocyjanów powoduje niejednoznaczną linię odczytu. Dodatkowo sok jest zabawiony natychmiast po wyciśnięciu, nawet przy delikatnym rozrywaniu pojedynczej jagody, nie wspominając o moszczu po tłoczeniu.
3.
Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie terminu zamknięcia rejestru przychodu i rozchodu produktów objętych wspólną organizacją rynku wina.Projekt zawiera informację, że w przypadku rynku wina rok gospodarczy zaczyna się w dniu 1 sierpnia, a kończy się w dniu 31 lipca roku następnego, stąd rejestr przychodu i rozchodu zamyka się w dniu 31 lipca każdego roku.